Tłuszcze trans – intruz w naszej diecie

Tłuszcze trans od dawien dawna spędzają sen z powiek lekarzy i dietetyków. Na czym polega ich szkodliwe działanie i w jaki sposób powinniśmy się ich wystrzegać?

Czym są tłuszcze trans?

Tłuszcze trans to utwardzone oleje roślinne, uchodzące za najbardziej szkodliwy dla naszego organizmu typ kwasów tłuszczowych. Oleje roślinne same w sobie nie szkodzą, wręcz przeciwnie, jednak podczas procesu utwardzania (co zachodzić może w sposób niezależny od nas poprzez niektóre sposoby przygotowywania posiłków, a przede wszystkim wykorzystywane jest w produkcji przemysłowej żywności), zmieniają one znacznie swoje właściwości, przez co, mimo tego, że są nienasycone, okazują się bardziej szkodliwe, niż te nasycone, okryte złą sławą odpowiedniki.

Negatywny wpływ tłuszczów trans na nasze zdrowie

Spożywanie tłuszczów trans  nie wiąże się w zasadzie z żadnymi pozytywnymi aspektami dla naszego zdrowia, natomiast lista negatywnych właściwości jest zadziwiająco długa… Podwyższają poziom złego cholesterolu, przyczyniają się do powstawania i rozwoju miażdżycy, przyczyniają się do zawałów serca i udarów mózgu. Ponadto są one jednym z głównych winowajców epidemii otyłości, ponieważ sprzyjają odkładaniu się tłuszczu w organizmie i wzrostowi masy ciała. Coś jeszcze? Jak najbardziej: negatywnie wpływają na płodność kobiet i mężczyzn, a także zwiększają szansę występowania nowotworów.

slimming-1136637_960_720

Tłuszcze trans – gdzie występują?

Jednoznacznie negatywny wpływ tłuszczów typu trans sprawia, że powinniśmy ich stanowczo unikać. Produkty, które zawierają ich znaczne ilości to przede wszystkim margaryny w postaci stałej, chipsy, paluszki oraz innego rodzaju słone przekąski, pączki, zupy w proszku, majonez oraz wszelkiego rodzaju żywność typu fast food (zwłaszcza frytki). Tłuszcze trans mogą powstawać także wskutek smażenia olejów w wysokiej temperaturze, w związku z tym występują one w nieświeżym oleju używanym wielokrotnie w niektórych punktach gastronomicznych. Powyższa lista to produkty, które w naszym jadłospisie powinny występować okazjonalnie.

Jak widać, tłuszcze trans należą do szczególnie szkodliwych dla naszego zdrowia, dlatego warto rozważyć wyeliminowanie ich ze swojej codziennej diety, tak aby odciążyć nasz organizm, który już bez nich poddawany jest często ciężkiej próbie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *