Zdrowe odżywianie – jak jeść dobrze i nie zbankrutować

Wiele osób mówiąc zdrowa dieta, z tyłu głowy ma potężne sumy pieniędzy, jakie trzeba wydawać na fit jedzenie. Niewiele osób wie, że aby zdrowo się odżywiać, nie trzeba w ogóle nabywać dietetycznych towarów z najwyższej półki. Prezentujemy wskazówki, jak zmienić swoje nawyki żywieniowe i nie zbankrutować jednocześnie.

Krok 1 – sprawne i tanie zakupy

Najrozsądniejszym sposobem na zaoszczędzenie gotówki przy zakupach żywnościowych jest polowanie na promocje. W takim wypadku musimy zwrócić uwagę na przecenione produkty z długim terminem przydatności. W atrakcyjnych cenach możemy nabyć kasze lub makarony, które mogą być podstawowymi elementami naszego jadłospisu. Promocja na ten segment produktów zachęca nas również do nabycia większej ilości opakowań. Kontrola terminu przydatności jest priorytetowa. Bardzo często możemy spotkać przecenione kefiry, jogurty naturalne lub mleka, które możemy przechowywać maksymalnie przez jeden dzień.

 

Umiejętność sprawnego poruszania się po sklepie jest jednym z kluczowych czynników, sprawiających, że możemy wprowadzić do naszego życia zdrową dietę, która nie wymaga od nas potężnych nakładów finansowych. Jeszcze przed odwiedzinami marketu warto sporządzić listę najbardziej potrzebnych produktów. Jeśli w trakcie zakupów będziemy kurczowo trzymać się sporządzonego przez nas spisu, ulżymy naszemu portfelowi.

Krok 2 – zdrowe i regularne jedzenie

Chcąc zadbać o wprowadzenie do naszego życia zdrowych nawyków żywieniowych musimy mieć świadomośc, że dietetycy zalecają każdemu od 4 do 5 posiłków dziennie. Wymaga to od nas jedzenia między innymi na przerwach obiadowych w pracy bądź w szkole. Dobrą profilaktyką będzie zainteresowanie się popularnymi ostatnimi czasy lunch boxami. To proste, tanie, zdrowe i pełnowartościowe posiłki, które z łatwością możemy schować do pudełka. Takie potrawy warto gotować z wyprzedzeniem. Wystarczy, że jednego dnia przygotujemy jeden duży posiłek, rozdzielamy go do naszych boxów i chowamy do lodówki. Tak przygotowane pudełko z pewnością uchroni nas przed niepotrzebnym i bardzo często niekorzystnym dla portfela oraz zdrowia jedzeniu na mieście.

Dania idealne do spakowania w lunch boxy to przede wszystkim różnego rodzaju makarony i kasze z sosami lub sałatki. Decydując się na to ostatnie rozwiązanie, warto zainteresować się sezonowością składników. Warzywa i owoce, na które aktualnie jest sezon będą tańsze, a po drugie zdrowsze i zdecydowanie smaczniejsze od gotowych mrożonek. Owoce to idealne rozwiązanie na zdrowe śniadanie lub kolację, natomiast warzywa to nierozłączny składnik naszych obiadów lub zdrowych przekąsek na mniejszy lub większy głód.

Krok 3 – unikaj śmieciowego jedzenia

Myśląc o szybkim posiłku, który nasyci nas do pełna i nie spowoduje pustek na naszym koncie, z pewnością wielu pomyślało o fast foodach. Wszystko jest dla ludzi, jednak regularne spożywanie tego typu jedzenia z pewnością zrujnuje naszą dietę. Na wizytę w popularnych sieciówkach z szybkim jedzeniem możemy pozwolić sobie od czasu do czasu, jednak posiłki przygotowane przez nas z pełnowartościowych produktów powinny być podstawą naszego jadłospisu. Taka sama zasada dotyczy smakowych napojów gazowanych. Ich ograniczenie, nawet nie całkowite, pozwoli na zachowanie efektów diety.

Jak widać, zdrowa dieta nie ma nic wspólnego z produktami typu fit, na które bardzo często wpadamy podczas zakupów w markecie. Ten segment żywności charakteryzuje się bardzo wysoką ceną, a jego wartości odżywcze bardzo często są bliźniaczo podobne do zwykłych i tańszych produktów. Zmiana nawyków żywieniowych na lepsze nie wymaga od nas sporego nakładu gotówkowego, a w niektórych przypadkach pomaga ona nawet zaoszczędzić gotówkę, którą wcześniej wydawaliśmy na nieprzemyślane zakupy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *